Search This Blog

Mar 20, 2017

WADEH SUDU SEDAP...

Penduduk Bandar Baru Bangi mesti tau kat depan Shell selaman tu ada deretan gerai yang jual macam-macam jenis kuih dan air. Selama gerai tu betapak tak teringin pun nak membeli belah kat situ.

Tapi ada satu hari tu teringin nak singgah, sebenarnya nak cari air kelapa je. Tengok kuih dia cam best je, beli la wadeh dengan kuih dora gerai sebelah. Padahal bukan peminat wadeh pun tapi nak rasa punya pasal beli la.

First time beli rasa sedap tak sama macam beli wadeh kat tempat lain. Beli lagi kali kedua bagi kat en.husband, dia pun puji sedap. Nak beli lagi dah malas asik beli je, en.husband pun kabo ape kata kita buat sendiri.

Petang tu juga menggoogle resepi wadeh ni. Macam-macam versi ada, versi mamak, versi india, versi melayu haaa... ko pilih nak buat versi mana. Last last buat la versi sendiri, amik bahan yang asas je.

Resepi vadeh versi en.bob
(Ikut citarasa sendiri tak ada sukatan pun)


Bahan-Bahan

✒Kacang Dhal (rendam semalaman)
✒Bawang Besar (potong dadu)
✒Cili Kering (potong tipis)
✒Ketumbar
✒Jintan
✒Daun Kari (racik)
✒Garam


Cara membuat

Kisar kacang dhal. Tapi tak 100% hancur sebab suka masih ada kacang dhal sebutir sebutir.
Campur semua bahan lain sehingga sebati. Ketumbar dan jintan tu tumbuk sikit-sikit je, tak sampai lumat.

Masa buat kali pertama tak letak serbuk kari, buat kali kedua letak sikit serbuk kari , rasanya lagi sedap letak serbuk kari. Tapi terpulang pada masing masing nak atau tidak.

Dah sebati campur semua, boleh kepal kepal dan leperkan. Macam acik noi guna sudu, jadi wadehnya pun lonjong-lonjong ikut bentuk sudu, dan boleh terus goreng.

Masa goreng api kena perlahan dan goreng deep fry, tenggelam semua. Kalau api kuat dikhuatiri yang luar dah hangus yabg dalam tak sempat masak dengan sekata.

Siap goreng kalau mulut terror boleh terus makan, kalau tak tunggu le sejuk sikit baru makan.
Nak buat wadeh ni bukan susah sangat, janji bahan cukup, tak sampai sejam dah boleh makan.

Tarraaaaa..... ini la rupa wadeh sudu siap untuk sarapan.


Dah sejuk pun masih rangup lagi. Sarapan ke minum petang ke boleh je dihidangkan. Kelebihan kalau buat sendiri ni nak makan berapa banyak pun tak kisah, pastu bahan nak letak banyak ke kurang ke ikut sesedap rasa kita yang penting kita puas hati.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment